Επιδότηση ΟΑΕΔ σε έναν εργαζόμενο για να σωθεί άλλος ένας

Εμείς οι δυο πάμε πακέτο…
Επιδότηση ΟΑΕΔ σε έναν εργαζόμενο για να σωθεί άλλος ένας

Με επιδότηση μίας θέσης εργασίας προσπαθεί να σώσει δύο ο ΟΑΕΔ Το σχέδιο τουυπουργείου Εργασίας για τον έλεγχο της ανεργίας προβλέπει την επιδότηση από εθνικούς και, κυρίως, κοινοτικούς πόρους των εισφορών που αναλογούν στις επιχειρήσεις. Ετσι, καθίσταται πιο φθηνή η εργασία, μέσω της μείωσης του έμμεσου-μη μισθολογικού κόστους και οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα δεσμεύονται να μην προχωρήσουν σε απολύσεις για όσο διάστημα θα ισχύει το πρόγραμμα, καθώς και έξι μήνες μετά την ολοκλήρωσή του.

Το πρόγραμμα θα μπορεί να επεκταθεί στο 50% του προσωπικού, αλλά η υποχρέωση μη απόλυσης θα αφορά το σύνολο των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι κάθε εργαζόμενος που θα διακρατεί την εργασία του με κοινοτικούς (ΕΣΠΑ), εθνικούς (προϋπολογισμός) ή κοινωνικούς (εισφορές εργαζομένων και επιχειρήσεων στον ΛΑΕΚ) πόρους θα δρα ταυτόχρονα και για την εξασφάλιση της εργασίας ενός ακόμη συναδέλφου του.

Το πρόγραμμα επεξεργάζεται ήδη ο ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τις οδηγίες της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη, και αναμένεται να ανακοινωθεί την προσεχή εβδομάδα. Η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, κάτι που συνεπάγεται και αντίστοιχη μείωση του εργατικού κόστους για την επιχείρηση, θα αφορά 200.000 ήδη εργαζόμενους και με στόχο να διασωθούν συνολικά 400.000 θέσεις στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες.

Ως προς την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για εκτόξευση της ανεργίας στο 14,5% το 2011 (επιπλέον 150.000 άνεργοι τον επόμενο χρόνο, ενώ τον Σεπτέμβριο οι άνεργοι αναμένεται να ξεπεράσουν τις 600.000 άτομα) η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι «όσο υπάρχει ύφεση στην οικονομία η ανεργία θα αυξάνει».
Προσδιόρισε για τα τέλη του επόμενου χρόνου τη σταθεροποίηση της οικονομίας «ώστε μετά να ξεκινήσει η ανάκαμψη». Επέμεινε ωστόσο ότι «εμείς βάζουμε όλα τα εργαλεία για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας».

Για τον Τύπο
Αναφορικά με την ανεργία στον Τύπο, ο Γ. Κουτρουμάνης σημείωσε ότι στα προγράμματα του ΟΑΕΔ θα μπορούν να ενταχθούν και οι εκδοτικές επιχειρήσεις (επιδότηση εργοδοτικών εισφορών και, όπου δεν υπάρχουν -όπως για τους ασφαλισμένους στο ΤΣΠΕΑΘ- αντίστοιχα μέτρα), ενώ οι άνεργοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι επιδοτούνται από το ΤΣΠΕΑΘ θα μπορούν να ανταλλάσσουν το επίδομα ανεργίας με συμβόλαιο πρόσληψης (σ.σ. ανεξαρτήτως που κανείς εκδότης δεν προσλαμβάνει, αντιθέτως...). Παρεμβαίνοντας η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι «υπάρχουν και άλλα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων Τύπου στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης».