5 συμβουλές για την διατήρηση της παραγωγικότητας

Λόγω της πανδημίας του COVID-19, ολοένα και περισσότερα άτομα δουλεύουν από το σπίτι . Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που περιβάλλονται από φόβο για την τηλεργασία θέτοντας ερωτήματα όπως: «Που θα δουλεύω;» « Θα ολοκληρώσω την εργασία μου;» «Θα μπορώ να επικοινωνώ με τους συναδέλφους μου;» κοκ.

Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται ψυχραιμία και για την σωστή διαχείριση εργασιών εξ’αποστάσεως παρατίθενται ορισμένες συμβουλές που μπορεί να είναι χρήσιμες καθώς και αποτελεσματικές για τους remote workers.

 

1.Εξοπλισμός

Ο υπολογιστής (desktop, laptop), το πληκτρολόγιο, το ποντίκι και η σύνδεση με το ιντερνέτ αποτελούν βασικά εργαλεία στην διαδικασία διεκπεραίωσης μιας εργασίας. Αν λοιπόν διαπιστώσεις ότι σου λείπει κάτι από τον απαραίτητο εξοπλισμό, φρόντισε να το προμηθευτείς ή αν έχεις τη δυνατότητα ζήτησέ το από την εταιρεία σου.

 

2. Διατήρηση συγκεκριμένου ωραρίου

Βάλε πρόγραμμά και διατήρησέ το. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο εργαζόμενος πόσο θα δουλέψει και πότε θα «σχολάσει». Με αυτό τον τρόπο διατηρείται η ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

 

3. Θέσπιση κανόνων με άτομα που βρίσκονται στον ίδιο χώρο (άτομα οικογενείας)

Δεδομένου ότι λόγω της πανδημίας τα περισσότερα άτομα στο οικογενειακό περιβάλλον βρίσκονται εγκλεισμένοι μέσα στο σπίτι, η θέσπιση κανόνων είναι μια καλή τακτική προκειμένου να διατηρείται και να προστατεύεται η αποδοτικότητα του τηλεργαζόμενου. Συνεπώς, ο εξ’αποστάσεως εργαζόμενος θα πρέπει να ορίσει κανονισμούς σχετικά με το ωράριο εργασίας του κατ’οίκον έτσι ώστε να μην μπερδεύονται τόσο οι επαγγελματικές του όσο και οι οικογενειακές του αρμοδιότητες.

 

4. Επαφή με τους συναδέλφους

Μέσω των ειδικών εφαρμογών και τα εργαλεία που προσφέρονται απο την τεχνολογία ο τηλεργαζόμενος μπορεί να διατηρήσει την επαφή με τους συναδέλφους του. Με αυτό τον τρόπο δεν απομονώνεται και έτσι έχει την δυνατότητα να προβεί σε ομαδικές εργασίες (αν επιβάλλεται απο την εργασία του) ή και να συζητήσει απορίες, ιδέες, προτάσεις που να αφορούν την εκπόνηση της εργασίας του.

 

5. Meeting

Δυστυχώς τα meeting στο γραφείο δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Παρόλα αυτά υπάρχουν διάφορες εφαρμογές που μπορει ο εξ’αποστάσεως εργαζόμενος να κατεβάσει δωρεάν  και να χρησιμοποιήσει όπως για παράδειγμα το Skype, το Viber, το What’s Up και το Hangouts , χωρίς κάποιο κόστος, και να πραγματοποιήσει τα meeting μέσω αυτών των εφαρμογών.

To teleworking.gr είναι μια πρωτοβουλία του ομίλου Άρατος.